Posavska regija

Občina Bistrica ob Sotli

Grb Občine Bistrica ob Sotli ima obliko renesančnega ščita. V sredini belega polja je stilizirana krona s tremi vidnimi stremeni rumene barve in tremi elipsastimi dragulji na obroču, z modrim tekstilom. Zaključuje se z okraskom na vrhu – modro obrobljeno rumeno kroglo, na kateri čepi orel (orlica) modre barve, v položaju pripravljenosti na vzlet. Pod krono je rumeno polje, ki ga obdaja v dveh lokih moder kraljevi plašč.

Simona Bortek

Občina Brežice

Grb Občine Brežice ima obliko ščita. V dnu ščita je polje modre barve, nad njim so trije hribi v zeleni barvi, od katerih je srednji višji. Nad hribi se dviga v zgornji del ščita zlato rumena konica, preostali del ščita je črne barve. Osnova današnjemu grbu je mestni grb iz leta 1501, ki ga je mestu Brežice podelil kralj Maksimiljan.

Lidija Vodušek

Občina Kostanjevica na Krki

Grb Občine Kostanjevica na Krki je upodobljen v obliki kroga, ki izhaja iz Plečnikove rešitve, po kateri sta za osnovo vzeti rdeča in bela barva, ki sta barvi vojvodske družine Spanheimov, ustanovnikov območja današnje občine in oblikovalcev njegove zgodovinske podobe. Osrednji motiv izhaja iz srednjeveškega grba in ga predstavlja grad s tremi stolpi, od katerih sta stranska enako visoka, osrednji pa je višji. Na vsako stran gradu je dodana letnica podelitve mestnih pravic in ustanovitve nove Občine Kostanjevica na Krki 1252 (na levi) in 2006 (na desni). Na grajskih zidovih je vidnih pet vhodov, trije nižji in dva višja ter po eno okno na stranskih stolpih in dve na osrednjem. Grad stoji nad belimi valovitimi črtami, ki predstavljajo reko Krko.

Sara K. Dobnikar

7

Občina Krško

Grb občine Krško je posodobljen grb mesta Krško, ki predstavlja ščit. Na hribu, na dnu ščita stoji na desni strani sv. Janez Evangelist v obleki s kelihom v levici, iz katerega izvirajo tri kače. V drugem delu ščita je podoba mesta s stolpi, obzidjem in strehami.

Branka Golob

Občina Radeče

Grb Občine Radeče je upodobljen na stiliziranem ščitu modre barve s petimi belimi kvadrati, postavljenimi dva, ena, dva centralno na ščit. Srednji kvadrat ima pet enakih črnih krogov postavljenih na kvadrat, zgornji levi štiri, zgornji desni enega, spodnji levi dva in spodnji desni tri enake kroge; z leve in desne je grb obdan z dekorativnima pletenicama zlate ali rumene barve, spodnji del grba obdaja vinjeta v istem stilu, nad ščitom je petroga krona.

Bogdana Smiljić

Občina Sevnica

Grb Občine Sevnica je upodobljen na ščitu, z ovalnim spodnjim delom, ki zgoraj preide v obliko trilistne zidne krone. Podlaga ščita je modra, na njej pa je kot glavni motiv upodobljeno drevo lipa, katerega deblo je sive barve. Na vejah levo in desno sta poljska škrjanca, ki obrnjena navzven, gledata proti deblu in sta rjave barve. Pod lipo je del polkroga, ki je zelene barve in ponazarja travo. Korenine so vidne v travi. Ščit je obrobljen s črnim robom.

Ingrid Jelen