Obalno – kraška regija

Občina Ankaran

Novi grb Občine Ankaran je sestavljen iz kipečih valov, ki ponazarjajo tesno povezanost kraja z morjem, zelene oljke, ki predstavlja naravo; iz nje pa žarijo svetlobni žarki svetilnika, ki kaže smer sožitja, po kateri stopa občina med ohranjeno obmorsko naravo, kulturno dediščino in ljudmi.

Urška Semenič

Občina Divača

Občina Divača - znak je sestavjen iz dveh elips. Znotraj manjše elipse je grafično obdelana slika Škrateljnove hiše.

Mrika Marku

Občina Hrpelje – Kozina

Grb Občine Hrpelje-Kozina je upodobljen na ščitu pozno gotskega stila, sanitske oblike. Na zelenem polju je srebrn Andrejev križ, katerega širine posameznih krakov znašajo po eno tretjino širine ščita. V sečišču krakov je črno kolo od voza z desetimi naperami. Njegov premer znaša eno polovico širine ščita.
Zlata obroba, ki jo nosi ščit na svojih zunanjih robovih lahko služi le kot grbovni okras.

Simona Horvat

7

Občina Izola

Na grbu Občine Izola je upodobljena bela golobica z oljčno vejico v kljunu, ki leta nad rumenim polkrogom. Ta rumena polkrogla naj bi prikazovala otok (it. isola [izola]), na katerem je mesto nastalo.
Podoba, ki je sedaj prikazana na izolskem grbu, je bila vzeta iz stare pripovedi iz leta 1380, ki opisuje Genovežanski napad na Izolo; pred pristankom napadalcev se je iz zvonika župnijske cerkve sv. Mavra spustila bleščeče bela golobica in jih zaslepila, morali so odpluti nazaj, ne da bi se dotaknili mesta.

Tina Nanut

Občina Komen

Grb Občine Komen je upodobljen na ščitu poznogotskega stila, katerega modri ščit je s srebrnim tramom oddeljen od rdečega dna; na tramu stoji srebrn vhodni obok (kolona), v njem je zlato sonce. V rdečem dnu ščita je zlat vinski grozd.

Vanda Mržek

Mestna občina Koper Comune città di Capodistria

Grb Mestne občine Koper je predstavljen na ščitu modre barve. V sredini ščita je rumeno stilizirano sonce s človeškim obrazom in šestnajstimi žarki, od katerih je osem ravnih in votlih ter osem vijugastih in polnih.

Loredana Ivančič

7

Občina Piran

Grb Občine Piran je ima obliko ščita, na sredini katerega je v modrem polju rdeč križ z ukrivljenima krakoma. Med križem in poljem je ozek bel trak.

Lora Stokuća

Občina Sežana

Grb Občine Sežana je upodobljen na polkrožnem ščitu temno rdeče barve, ki je obrobljen s črnim robom. Osrednji motiv grba je vodnjak, iz katerega raste borovec z od vetra upognjenim deblom ter krošnjo. Osrednji motiv je črne barve, obrobljen pa je s tanko belo črto.

Antonela Rajkovačić