kvačkarice jugovzhodne regije

21 občin

Predstavnica: Nataša Lukman

Tina Selšek

Sem Selšek Tina in prihajam iz Kočevja. Kvačkati sem se naučila v osnovni šoli pri dodatnem pouku. Takrat so mi bol ležale pletilke in pletenje puloverjev in jop. Imam hči staro 19 let, ob njenem rojstvu sem spletla dekico za v voziček. Od takrat naprej sem imela ustvarjalno blokado, do lanskega leta, ko mi je prijateljica zaupala da je noseča. Naštrikala sem ji dekico, ter ugotovila da me le to osrečuje. Od takrat skoraj ne odložim kvačke in pletilk iz rok.
7
Tanja Cilenšek

Petra Dolšak Malnar

Sem Petra Dolšak Malnar, predana mama Mateju in Leji. Prihajam iz Kostela ob Kolpi – iz dela Slovenije, ki je zelo ponosen na svojo neokrnjeno naravo. Na izziv se prijavljam, ker je kvačka moja prijateljica in zaveznica že iz otroštva. Samo kvačkarice poznamo lepoto meditacije, v katero te tiho zaziblje to ročno delo.
Tudi poslovno se ukvarjam z ročnimi deli in sem lastnica podjetja Pajkec s.p., na Slovenija kvačka pa bom z veseljem kvačkala grb Občine Kostel – naše zelene občine na jugu Slovenije.

7

Elizabeta Trempus

Sem Elizabeta (Betka) Trempus, »kvačkarica« po srcu in duši. Izdelala bom grb občine Črnomelj. Za kvačkanje me je navdušila stara mama, ki mi je prenesla vse svoje znanje. Z vsakim izdelkom, ki sem ga naredila ali parala, sem svoje znanje nadgradila. Rada kvačkam predvsem uporabne izdelke (oblačila, nakit, prtičke …).

Na Slovenija kvačka sem se prijavila, ker v tem vidim svoj osebni izziv in si hočem dokazati, da zmorem. Menim, da več kot nas bo, močnejše bomo, bolj bomo glasne in bolj se nas bo slišalo. Le tako lahko premagamo nekatere stereotipe o kvačkanju in »kvačkaricah«.

7

Jelka Gorenc

Prihajam iz obcine Šentrupert, ki je znana po deželi kozolcev in najlepsi gotski cerkvi sv. Ruperta, ki je že slavila 500 letnico. Stara sem nekaj več kod pol stoletja, po poklicu živilec, dobro leto penzionistka, poročena, mami dvema otrokoma, hči in sin oba odrasla in babi vnuku in vnukinji. Zelo rada poizkusim kak nov izziv, zato sem se tudi prijavila v projekt, ki ga organizirate in komaj čakam. Kvačkati sem se osnov naučila v OŠ vendar nikoli nisem kvačkala do pred 6 let nazaj. Začela sem z enostavnimi izdelki, otroške kapice za moja sončka, želja pa je bila, da bi končno znala brati sheme in se naučila delati prtičke.
Moj prvi je bil katastrofa, a nisem odnehala in sem kvačkala pa trenala, pa spet kvačkala, trnala dokler mi ni uspelo. Za mano je že kar nekaj izdelkov, ki pa so večino podarjeni, tako, da doma ni kaj veliko izdelkov. Najbolj sem pa ponosna, da sem za vse sodelavke, ki so mi bile res pri srcu naredila po en izdelek, ko sem odšla v pokoj. Zelo rada poskusim kaj novega, tako, da sem se lotila raznih ročnih del, od štrikanja, slikanja, raznih aranžiranj tudi poroke, rada pečem sladice, mehko pecivo, piškote, torte, za kar sem čisti samouk, trenutno pa sem cisto not padla v diamond painting  katero bom okrasila stene naše nove hiše v katero smo se preselili pred dobrimi štirimi meseci. Toliko o meni.
Se nekaj mojih izdelkov in moja malenkost.
7
7

Slavica Ivazović

Kvačkam že od malih nog. Bila sem v ročnodelskem krožku in sem zmeraj kvačkala. Kvačkanje me že dolgo umirja in nad vsakim izdelkom sem vedno bolj navdušena. Za vsak naslednji izdelek dobim nov zagon za naprej.
7

Marta Dimnik

Kot sodelujoča med vseslovenskimi kvačkaricami, sem si izbrala grb občine Trebnje, saj me dolenjska narava vabi. Živim v Ljubljani, sem poročena in imam tri otroke ter dva vnučka. Mami me je že v otroštvu učila štikati in štrikati, kasneje sem se naučila še klekljati. Sedaj v času “abrahama” pa ne gre brez očal. S pomočjo youtube sem se lotila kvačkanja, ki mi je poleg slikanja v veliko veselje. Nestrpno pričakujem naš skupni izziv.
7

Nežika Režek

Sem Nežika Režek, iz Mirne Peči. Stara sem 51 let, poročena, mati treh čudovitih otrok in babica dvema zlatima vnukinjama. Zaposlena sem na Slovenskih železnicah, kot prometnica na postaji Trebnje. S kvačko sem se srečala že v osnovnošolskih klopeh. Zelo rada kvačkam, pletem in ustvarjam iz različnih materialov. Uživam v naravi, gobarjenju, ribičiji. Rada tudi pečem in kuham. Rada imam izzive in zato sem se odločila, da sodelujem v tem projektu in naredim grb naše občine Mirna Peč. Veselim se kontaktov in srečanj s čudovitimi ljudmi.
7

Slavica Mihelič

Sem Slavica, imam 40 let in sem ponosna mamica dvema prekrasnima fantoma. Zaposlena sem kot logistka v transportnem podjetju. Svoj prosti čas, ki je najpogosteje samo ob poznih večerih, namenjam ročnim delom. Prepričana sem, da mi je bilo veselje do ročnih del položeno v zibelko (klekljam, kvačkam, pletem, šivam). Zame je to najboljša sprostitev po napornem dnevu. Za kvačkanje me je navdušila moja stara mama. Prvo kvačko in klobčič garna mi je podarila pri mojih šestih letih. Kvačkali sva v glavnem prtičke in košarice. Kvačkanje me vedno spominja na najine skupne urice, ko sem kot osnovnošolka in srednješolka med počitnicami kvačkala pozno v noč. Kasneje sem kvačko za nekaj časa pospravila, ker me je moja mami popeljala v svet klekljanja. Izdelujem klekljan nakit, prtičke, svečnike, obeske za ključe. Pred kratkim s sem sklekljala miniaturni grb občine Ribnica. Kmalu za tem, pa sem zasledila objavo Slovenija kvačka. Niti za sekundo nisem razmišljala. Takoj sem poslala prijavo in dobila priložnost, da nakvačkam grb moje občine Ribnica. Komaj čakam, da začnemo. Prepričana sem, da nam bo uspelo in bomo kvačkarice s tem projektom nakvačkale tudi najdaljšo prijateljsko verigo

7

Dušanka Pavlin

Sem Dušanka Pavlin, krajše Duška in prihajam iz Bele krajine, točneje iz Semiča. Stara sem 45 let in mamica šestim otrokom. Tudi babica sem že dvakrat. Zaposlena sem v Črnomlju v vrtcu v kuhinji.
V prostem času zelo rada kvačkam, klekljam, delam gobeline, šivam za moje sončke, pletem. Tudi tatting tehniko sem poskusila, ampak me ni potegnilo notri. 😉 Imam tudi svojo osebno dopolnilno dejavnost.
Z veseljem se Vam pridružim in naredim nekaj dobrega. Svojo prvo c2c tehniko sem skvačkala dinozavra sinetu Timoteju, saj je velik oboževalec njih. Samoroga pa je posvojila hčerka Anastazija. Naredila sem kar nekaj hobotnic, verjetno prtičkov 100. Angelčka sem pa naredila po svoje in jih imam tudi za prodajo. Moj angelček krasi in varuje marsikateri avto.
To je malo o meni, če Vas pa zanima kaj več, pa kar z besedo na dan. 🙂
Lep pozdrav iz prelepega Semiča in belih brez.
Duška Pavlin
7

Nataša Lukman

Moji začetki kvačkanja so se začeli 13 let nazaj kot samouk preko YouTube. Začetki so bili zgolj enkrat mesečni zagon. Osem let nazaj sem potrebovala nekaj kar bi me sprostilo ob večerih in kvačkanje mi je dalo ravno ta občutek, da sem pozabila na neprijetne stvari v življenju. Kvačkanje resnično pomirja. Poleg kvačkanja tudi pletem in sicer že 30 let. Kvačkanje in pletenje je bilo včasih namenjeno babicam ob kaminu, a moje mnenje je, da je prav seksi, če se mlajša generacija spoprime s to sprostitveno tehniko.

 

Moji izdelki so bili že na začetku preobsežni in nikakor ne za začetnico. No tako so rekli drugi, a tisti, ki me poznajo vedo, da zame ni ovir. En večer kvačkanje, naslednji paranje…a pomembno je, da nam na obraz končni izdelek izzove nasmeh. Z veseljem naredim jope, puloverje, šale, deke,….Najbolj sem vesela, ko svoj izdelek lahko podarim svojim prijateljem ob njihovem osebnem prazniku.

 

Zakaj prijava na izziv kot je kvačkanje grbov? Niti sama ne vem zakaj…verjetno zato, ker imam rada izzive. Velike izzive. In ta projekt je to sigurno, saj se bo po celotni Sloveniji kvačkalo kar 212 občinskih grbov. Komaj čakam na ta izziv. Z veseljem bom naredila grb sosednje občine, občine Žužemberk od koder prihaja moja mama. V tem projektu sem predstavnica JV regije, ki ima 21 občin.

7

Vesna Klavora

Prijavila sem se za kvačkanje grba Občine Osilnice, najmanjše slovenske občine po številu prebivalcev, iz razloga, ker je tam doma moja mama, ker sem tam preživljala poletne počitnice in ker se tja še vedno rada vračam.

Sicer sem pa precej aktivna na najrazličnejših področjih, sem prostovoljka pri Unicefu, obiskujem univerzo za tretje življenjsko obdobje, rada berem in sodelujem v bralnem krožku(v korona času se dobivamo preko zooma), delam pri upokojencih, rada hodim v hribe, rada potujem in verjetno sem še kaj pozabila.

Kvačkam že od malega, seveda sem začela s prtički, potem sem pletla bolj za otroke in zase, potem je prišlo obdobje, ko se nisem ukvarjala z ročnimi deli in zadnja leta spet bolj intenzivno.

 

Tudi sama se že dolgo spogledujem z idejo, da bi naredila osilniški grb v kakšni tehniki, npr. iz rož iz krep papirja, vezenje s križci ali  kot gobelin, kvačkan, pleten…… Pred leti so klekljarice lotile izdelovale slovenskih grbov ne vem pa, če so naredile osilniškega.

7

Jana Sever

Ime mi je Jana in prihajam iz Kočevja. Stara sem 32 let in sem mamica treh otrok. S kvačkanjem sem se prvič srečala med prvo nosečnostjo, 11 let nazaj. Navdušila me je znanka in sicer s kvačkanjem copatk za novorojenčka. To je bil moj prvi izdelek. Kasneje je kvačkanje postalo sproščanje in hobi. Kvačkam predvsem za svojo dušo. Nad projektom Slovenija kvačka sem navdušena in sem ponosna, da sem lahko del tega.

7

Metoda Turk

Sem Metoda, profesorica razrednega pouka, upokojenka, doma iz Šmarjeških Toplic.

Kvačkati sem začela že v osnovni šoli, ne vem točno kdaj, dobro pa vem kako. Takole. Opazovala se starejšo sestro pri kvačkanju in gledala njene kvačkane izdelke. O, kako je vrtela kvačko in kako lepi so bili njeni izdelki. Jopice, kape, krila, pleti, rute, prtički…Dovolj mi je bilo samo opazovanja. Na skrivaj sem vzela njen kvačkan brezrokavnik, ga podrla in si naredila jopico. Za en rokav mi je zmanjkalo volne in morala sem povedati, kaj sem naredila. Sestra ni bila huda, ponosna je bila name. Dobila sem celo volno za drugi rokav. Jopico sem z veseljem nosila, jo večkrat podrla in si naredila kaj novega.  Kvačkam že vsaj 55 let.

Zelo rada ustvarjam, kaj malega napišem, predvsem mi je ljuba poezija, slikam v različnih tehnikah in  z različnimi materiali, pletem, kvačkam.

Kvačkanje je moja velika ljubezen. Vesela sem in ponosna sem na vsak izdelek, ki ga naredim.

Ker sem Dolenjka, bom kvačkala grb Novega mesta. Malo me skrbi izdelava »Rudolfa IV. Habsurškega«, ki je osrednji lik novomeškega grba. Zelo se veselim izziva.

7

Suzana Panić

Moje ime je Suzana Panić, živim v Šentilju v Slov.goricah in imam dva otroka. Sem brezposelna.

Kvačkala bom grb Škocjan v JV regiji.
Že kot otrok sem imela rada ročno delo. Moja teta iz Dolenjske me je naučila vezenja, v šoli sem se naučila križcev in štrikati. Naučila sem se tudi šivati na stroj.
Kar mi je prišlo prav, ko sem rodila dva prečudovita otroka. Tudi v službi sem bila šivalka knjig.
Kvačkati sem se naučila iz You tube in me navdihuje. Rada imam izive, zato sem se prijavila za ta projekt.
Jaz to zmorem!
7

Tina Štukelj

Sem Tina, kvačkarica belokranjskih korenin, ki živi v Domžalah. V tistem ne-prostem času se ukvarjam s koordiniranjem projektov in raziskovanjem človeške kognicije, svoje možgane pa najraje zluftam v hribih in umirim s kvačkanjem. Sem tudi mami in moja dva nadebudneža mi večkrat podarita kakšno idejo za kvačkanje, tako je tudi nastal levček s svetlečimi ušesi. Skratka, zame je kvačkanje čas in prostor popolne kreativnosti in meditacije ter užitka.

7