Izhajam iz družine, kjer nam – otokom, nikoli ni nič manjkalo, čeprav sta bila oba starša »navadna tovarniška delavca«. Že takoj sta nas naučila, da pazimo na svoje stvari, ker če smo katero od igrač strgali/polomili, smo pač ostali brez ali pa je bila že desetič zašita/zlimana nazaj v čim bolj originalno obliko.
Ročno delo ima seveda svojo ceno, zato si nakvačkanih izdelkov kasneje kot najstnica nisem mogla privoščiti, pa še nikogar nisem poznala, ki bi kvačkal take igračke, ki so bile všeč meni.

Še pred dvema letoma je bila ideja o tem, da bi jaz lahko naredila nakvačkane igračke zame znanstvena fantastika. Obožujem jih že od nekdaj, ker so unikatne, vanje je vloženo veliko dela in ljubezni, lahko si jih oblikuješ po svojih željah, svojih najljubših barvah, … Pa sem si rekla, da trmasta kot sem, ni hudič da se bom naučila kvačkati in bom imela toliko nakvačkanih igračk, kot mi bo srce poželelo!

Po približno treh mesecih učenja iz knjig, spleta in videov, sem bila že čisto obupana, ker mi nič ni šlo tako, kot sem si zamislila. Kmalu sem ugotovila, da so mi angleški izrazi za petlje veliko lažji in bolj smiselni, zato se slovenskih izrazov sploh nikoli nisem naučila in jih ne znam še danes. Največji izziv mi je takrat predstavljal sedaj preprost nakvačkan krog, ki leži na mizi lepo ravno, brez da se guba. Ni in ni mi šlo.
O svojih »težavah« sem potožila v službi in k sreči imam sodelavke, ki so vedno pripravljene pomagati in tako me je ena spoznala z eno od njenih prijateljic, ki je že bila mojstrice kvačkanja. Verjamete ali ne, s Slavi sva se vsega enkrat dobili na kavi, da mi je pokazala, kaj delam narobe in meni se je razjasnilo nebo. Od takrat naprej mi je vse steklo, seveda se kroge kvačka s svojo logiko, pa kako mi to že prej ni bilo jasno?!
Po nekaj nakvačkanih prtičkih, sem bila pripravljena na svojo prvo amigurumi stvaritev. Ker obožujem mačke, sem seveda želela narediti najprej to. Nisem še bila vešča v izbiri prave preje ali prave kvačke. Kaj uporabim za polnilo? Koliko polnila pa dam? Kaj pa oči? Vezenje je spet nekaj čisto drugega … Kako sedaj zašijem vse te dele v lepo celoto? Kaj pa obleke za tega mačkona? Bo brez? Pa saj mačke ne nosijo oblek … Ampak moja nakvačkana mačka bi jo pa lahko imela. Kako se sedaj lotim tega?
Milijon in eno vprašanje se mi je podilo p oglavi. Na koncu mi je le uspelo nakvačkati modro mačko, ki je imela za oči gumbke in nekakšen suknjič z metuljčkom. Saj je bila kar posrečena, jaz pa nase ponosna do Lune in nazaj.

Slika 1 – Moja prva amigurumi mačka

Vaja seveda dela mojstra (če mojster dela vajo). Kvačkanje igračk me je čisto obsedlo, odpadle so vse druge prostočasne aktivnosti, kvačkanje se je zajedlo v moje srce. Ko sem odkrila neskončno lepih shem za amigurumi igračke, sem vedela, da je to to in moram nakvačkati čisto vse 🙂

Slika 2 – Amigurumi koza

No, jih bom nakvačkala prej ali slej 🙂

Z veseljem vas popeljem v moj svet ustvarjanja amigurumi izdelkov. Vse, ki vas zanima moj način ustvarjanja in razmišljanja ob ustvarjanju vabim, da spremljate moje zapise.

Želim vam veliko dobre ustvarjalne energije.

Špela.